Чому з часом папір втрачає свій колір та жовтіє?

On Січень 18, 2018, Posted by , In Зручно користувачу,Тема тижня, With Коментарі Вимкнено до Чому з часом папір втрачає свій колір та жовтіє?

Ви колись цікавились: Чому з часом папір втрачає свій білосніжний колір? Чому давні пергаменти мають жовтуватий відтінок? Як книжка здатна занурити у часи, які описує? На ці питання шукайте відповіді у нашій статті =)

Якщо Ви візьмете стару книгу чи газету, з книжної полички,  та порівняєте з новою,  Ви помітите, що старі паперові листи стали жовтішими. Переконатися в цьому можна, переглянувши старі архівні документи в музеї.

Звичайно, можна припустити, що люди в минулі часи спеціально друкували текст не на білих, а на жовтих сторінках, але насправді придбання білим папером жовтого кольору – це природний процес, що протікає через речовини, які знаходяться в складі паперу.

Вважається, що папір був винайдений в Китаї у 2 столітті до н.е. Для його виготовлення використовувалися волокна стебла конопель, перемішані з подрібненою деревиною кори та старою тканиною, розкатані в тонкий пласт і потім висушені. Винахід швидко поширився по всій Азії, але використовувався виключно для запису повідомлень державної важливості.

В Європі папір з’явився набагато пізніше – в 11 столітті та виготовлявся переважно  на основі лляних волокон. Винахід швидко набрав популярності, але для його виробництва використовували ручну працю, відповідно, пропозиція не могла задовольнити попит, а вартість одного листочка була досить дорогою, так що папір могли дозволити собі тільки представники вищого класу. Але ситуація змінилася, коли в 1799 році був зареєстрований патент на машину по виготовленню паперу, яка була створена кількома роками пізніше.

Пізніше, паперові листи виготовлялися в промисловому масштабі та коштували значно дешевше, ніж раніше. Таким чином, ми маємо велику кількість документів 19 і 20 століття. Спочатку вони були білими, але зараз повністю жовтими. Чому це відбувається?

Річ у тому, що папір виготовляється з деревини, яка в основному складається з двох компонентів: целюлози і лігніну. Целюлоза – це прозорий матеріал, який добре відбиває світло, тому для нас вона виглядає білого кольору. Під впливом кисню целюлоза змінює свою структуру і починає відбивати світло по-іншому, тому ми починаємо сприймати її колір як жовтий. Але зміна структури целюлози – не єдина причина, чому папір стає жовтим. Більш сприйнятливий до окислення – лігнін.

Лігнін – речовина, у великих кількостях міститься в деревині. Він скріплює рослинні волокна і надає дереву міцність. Біологи підрахували, що без лігніну дерево не змогло б вирости більше, ніж на півтора метра і протистояти поривам вітру та іншим агресивним впливам навколишнього середовища. Під впливом кисню лігнін змінює свою структуру і стрімко жовтіє (згадайте грубий пакувальний папір або, наприклад, картонні коробки), тому його намагаються прибрати з паперу, щоб уникнути її пожовтіння.

Сучасний білий папір проходить кілька стадій очищення від лігніну, тому жовтіє набагато повільніше в порівнянні з тією, яку використовували століття назад. Але, зрозуміло, її виробництво обходиться дорожче. Для економії коштів більшість газет і прохідних видань друкуються на дешевому папері, в якій залишається велика частина лігніну, що сприяє її швидкому пожовтінню. Якщо покласти поруч газетний лист і білий аркуш для друку, то перший пожовтіє набагато раніше, а другий, оброблений спеціальними хімічними засобами, буде довго залишатися незмінним.

Вчені-фізики визначили, які саме хромофори – групи атомів, які обумовлюють колір того чи іншого з’єднання – відповідають за пожовтіння паперу. Стаття вчених з’явилася в журналі Physical Review Letters.

Виявилося, що за зміни кольору відповідають хромофори, що складаються з атома вуглецю, пов’язаного подвійним зв’язком з киснем і одним зв’язком з воднем.

На думку дослідників, їх відкриття допоможе реставраторам при відновленні старих документів. Крім цього, можливо, нові результати будуть корисні при створенні паперу, який з часом не жовтіє.

Чим же пахнуть старі книжки?

 

Вчені з Університетського коледжу Лондона, провівши дослідження, з’ясували, чим пахнуть старі книжки.

У дослідженні взяли участь кілька сотень людей, яким запропонували понюхати старі книги. В результаті 100% опитаних сказали, що в ароматі присутні деревні нотки, 86% пронюхали димок, 71% вловили аромат землі, а 41% – ванілі, повідомляє журнал Heritage Science. Крім того, понад 70% добровольців вважають запах старих книг приємним, 14% – помірно приємним, 14% – нейтральним.

Під кінець експерименту учасникам було запропоновано обнюхати книгу 1928 року випуску. Більшість добровольців відзначили, що книга пахне шоколадом або кавою. Правда, деякі змогли пронюхати в старій книзі  нотки риби, тіла, брудних шкарпеток і нафталіну.

Вчені вважають, що за допомогою їх даних можна скласти каталог запахів. За допомогою такого каталогу люди зможуть зануритися в запахи колишніх епох в рамках музеїв.

Тим часом інші британські вчені в ході експерименту встановили: люди із зайвою вагою гостріше реагують на запахи, розрізняючи найдрібніші їх зміни. На думку фахівців, причина криється в тому, що люди з надмірною вагою сильніше відчувають голод, у зв’язку з чим їх реакція на запах їжі гостріше.

 

Є єдина річ, що не підвладна людині – час.  У цьому його цінність!

Усі фото взяті з Інтернету та належать їх власникам.

Comments are closed.